Sunday, May 29, 2011

kenangan

"Melati kuntum tumbuh melata,
Sayang merbah dipohon cemara,
Assalamualaikum mulanya kata,
Saya sembah pembuka bicara."

wah berpantun pula kita hari ni yea?khas untuk follower nia zara (^_^)
indahkan bahasa melayu kita...apatah lagi adat istiadat kita.
Permulaan asal usul budaya kita.
Bahasa itu indah jika pandai untuk kita gunakan.

ok banyak hari dah nia tak berblogger ni and tak keluar malam. Sebab demam panas and asma punya pasal. Da lama tak demam so bila sesekali kena memang teruk la tak boleh nak bangun. Alhamdullilah now nia siap da boleh update blog lagi. Berkat doa ibubapa and sahabat nia diluar sana (=
Mybe ada hikmah atas apa yang berlaku. Ustaz ada cakap "kalau kita demam or sakit-sakit mean allah nak hapuskan dosa-dosa kecil kita." Alhamdulillah harap-harap macam tu lah. Penat beb,demam ni badan rasa lemah je,kepala rasa berpinar-pinar je. Nak berdiri pun tak larat. Sampai mandi pun mak yang juruskan...haiyaa..kesian dekat mak terpaksa melayan kerenah anak bongsu dye. Makan pun mak yang suapkan. Kasih seorang ibu membawa ke syurga kan sygss <3

Walaupun family nia tak lah berduit macam family orang lain..alhamdullilah we still cukup makan and pakai. Hidup dalam keadaan bersederhana. Tapi dari segi kasih dan sayang ia lebih. Yea nia anak bongsu dari tiga orang adik beradik. Totally semua perempuan. Nia tak merasa ada abang or adik lelaki. Kalau ada sure complete an life ni?ada abang ada juga orang yang care pasal kita. Ada orang yang sentiasa ambil tahu perkembangan kita. Kalau ada adik lelaki,bolehlah dye share everything dengan kita. Nak juga pikul tanggungjawab sebagai seorang kakak.

Bila cakap pasal ni,teringat kenangan lama. Nia pernah mempunyai seorang abang. Tapi ianya hanya sementara dan ianya tinggal kenangan. Dye abang angkat nia. Dye benar-benar caring pasal nia. First time jumpa orang macam tu. Mybe sebab dye banyak pengalaman dalam hidup. We kenal dekat giatmara,before nia masuk ikm lagi.

Actually,nia tak nak masuk giat mara. Time tu baru lepas spm. Family nia yang force nia masuk giat mara. Dorang suruh nia amik kos komputer. Dowang cakap now kerja mana-mana pun kena ada "basic" komputer.
So first day nia datang dalam keadaan yang nanges-nanges~~hahahaha 
bila ingat balik rasa nak gelak sambil guling-guling je.
 Time ni kiranya minggu orientasi la.
Nia time tu memang pakai compang-camping la.  Tak da siapa sudi tegur nia an..~~yelaaa 
Then nia ada nampak seorang mamat ni (abg angkat nia)
nia ingat an dye lecturer..haha sebab dye botak time uh..pkai t-shirt kuning and tracksuit...gila low profile.
So nia wat bodoh je la an. Alir-alir nak dijadikan cerita kita orang dapat 1 group. Farhan,me,fad,hafiz,kembar,huda,nad and ain. Wah still remember...time uh nia dengan aziemah tak dapat satu group. Yang tak boleh blah time orientasi uh ada acara tiup tepung. Ni zaman wa tadika bhai...adess..haha muka wa habis bersalut tepung. Then nad la yang lap an tepung uh kt muka nia. Rasa terharu beb,maklum la jiwa sentimental. Hahaha

Nia time tu pakai kasut sekolah beb dalam keadaan koyak-koyak agy. Nak-nak masa masuk giatmara ni baru lepas kena clash. Selamat la nia masuk giatmara cepat juga la nia dapat lupakan my ex-boy uh. Gila hot temper adess. Orang 1st yang tegur nia abang angkat nia la,dye tak segan pun nak berborak dengan nia. Now dye da 24 tahun...ok back to story then hari tu jugak kita orang lepak dekat old town before balik me,abg and capix junior. Tapi nia kena rushing tak sempat nak minum mak nia dah sampai.

Hari berlalu demi hari~~
one day ada budak buat hal dekat giat mara. Budak uh leader budak jahat la. Benci gila la nia dekat dye sampai akhirat un. Da la terbalik an kereta cikgu khai. Then tak de inisiatif nak kumpul balik dana. Korang taw tak kereta tu totally lost da tak boleh nak repair da. Nak-nak time uh isteri cikgu tu tengah sarat mengandung and kereta tu pulak tak silap nia ayah cikgu tu yang bagi. Shitt!! da reti pinjam barang orang ley pulak senang-senang nak rosak an. Tak semua benda boleh settle dengan kata "maaf"!!

So my abang as a ketua pelatih dye suggest an kte orang buat car wash. Kelas kita orang start dari pukul 8.00 pagi sampai 5.00 ptg. Bila petang kte orang skip kelas and wat car wash. Tu pun dana yang dikumpul still tak ckup lg. Nak dijadikan cerita...one day uh mood nia tak stable dengan sakit kepala agy. If nia marah nia sure akan blah macam tu je and jalan seorang diri. Dah tak fikir keadaan sekeliling. Then abang nia kejar, dye tanya nia ada problem ke?nia cakap nia tak ada problem.

So malam uh dye call nia..tanya semua masalah nia. Then we share~~finally we get close like a siblings (=
bila dah rapat mula la ada mulut murai yang sibuk dok jaga tepi kain orang. Yang tak boleh blah nyer geng budak yang suka buat salah. Selalunya perempuan yang suka ngumpat-ngumpat ni. Tapi kali ni group lelaki..adess. 

ok fast foward je la erk. If nak story memang tak habis hahaha
tak silap nia time uh bezday abg on 21 april 2009
abg tak datang giat mara sebab dye seolah-olah tau kita orang ada plan something. 
EEE...bengang betul haha susah betul nak kenakan dye. Time tu nia ajak yang mana yang rapat dengan nia je. Yang ada nina,aziemah,nad,lokman,hanif,ilya,amir,hakim (tu jela yang nia ingat un)

kita orang celebrate dekat taman je. Nak buat yang grand-grand nia pun tak mampu as a student agy masa uh. We plan konon nyer budak-budak ni cari nia tak jumpa and suddenly dowang jumpa nia berlumuran darah dekat taman. My abg cakap dye on the way~~owh yeah~~oh yeah~~dye datang~~ngee (=
nia pun macam orang sakai terbaring dekat situ. Yang aziemah and nina dowang g bancuh tepung. Tak best la kalau baling tepung biasa. Kalau pakai tepung yang bancuh uh bila kena memang tak hingat la sakitnya an. HAHA

Dowang pun stand by punya lama...we beli kfc and kek..kira ok la tu an..daripada kopok ikan je..hehe
akhirnya abang da sampai dekat ktm segambut. Nina g amik....dowang sume jadi kelam kabut la. Yang tak boleh blah time uh badan nia da sakit-sakit da terbaring dekat situ. Si hakim lak boleh wt kantoi...ape la~~ tak boleh nak berlakon seket. Time uh cuak gak aku...aku yang tengah pura-pura pengsan pun nak tergelak. Tak sempat abang nak dukung aku. Hakim dah tibai dengan tepung dekat pipi abg aku. Ape lagi kena ligan la hakim. Yang tak boleh blah hakim lari sampai sekolah segambut jaya. Walhal abg aku ligan separuh jalan je. Ape la hakim ni. Sampai semput-semput....then abang aku tanya dekat dowang siapa punya plan ni??semua tuju dekat aku. Dengan aku sekali kena kejar,uwaaaa kena tepung haha padan muka nia. Lastly semua comot dengan tepung  sambil melantak la. Best gila time tu

Tapi now dye busy ntah2 da ada anak da an. Last we meet un last year time raya.
Tak tahu la dye still ingat semua ni ke tak.
Dye pun busy dengan kerjaya dye...so nia tak nak wat dye stress dengan benda yang remeh temeh.
Dye pun ada komitmen dalam life dye.

"abang terima kasih untuk segalanya..terima kasih sebab buat nia tersenyum,
sentiasa ada bila nia perlukan... tenz a lot (=

ok la takat ni je nia update erk...tenz my loverss(my follower) sebab sudi baca blogger nia (=



Tuesday, May 24, 2011

confused?

yaw blogger,my follower,my sygss n my everything(^_^)
Nia update again and again blog nia yang makin merepek ni. Kesian follower nia yang setia terpaksa baca cerita yang mengarut tentang diri nia.
Now korang kena buka mata besar-besar and baca pe yang nia nak share.
Stand by la candy or pape makanan ringan dekat sebelah korang at least tak de la bosan sangat sebab korang ley nguyah. 

Penat gila hari ni...mata pun da nak tertutup da.
Muda-muda dah cepat penat an...esok dah tua macam mana la an?
ok nia nak start cerita satu demi satu apa yang berlaku pada hari ni.
Masa dekat tempat kerja tadi dua situasi yang tak boleh blah blaku

*Nia an kerja  as a pembantu doktor,nia ingat nak ambil duit balance patient then imagine apa yang nia nampak dekat duit yang bernilai rm10?
ada tertulis something dekat duit rm1o uh
*sayang kamuuu*
adess tah patient mana la yang salah bagi duit ni
tah awek dye bg ke siapa tah.

*ada pulak orang yang nia kenal datang dekat tempat yang nia kerja. Budak yang dulu nenek nia ajar ngaji.
Dye datang dengan abang dye. Its ok la nia wat macam tak kenal. Then ada pulak seorang kakak ni panggil nia datang dekat tempat register patient. kakak tu cakap dekat nia "wa hensem la budak uh"
eh2 kakak ni....haha nak kenalkan nia dengan budak uh pulak. Nia wat tak tahu la~~
nak2 hari ni kena pakai baju kurung. Terpaksa la belagak macam ayu kalau tak big boss mara nia juga yang kena. Tak dinafikan la that guy memang hensem. Kening tebal,dekat tangan urat timbul cam gangster pun ada.    
Nia bukan "control ayu" tapi "control macho". Haha muka ganaz tapi nia seorang yang permalu. Even kadang-kadang ada lagak macam lelaki. So,sementara dua beradik uh nak ambil ubat dowang dok sembang berdua. 

abang: eh ni bukan cucu nenek yang ajar kita ngaji tu ker?
adik: a'ah la dekat rumah dye dulu la kita belajar ngaji~~(bla bla bla~~nia pun tak dengar sangat pe dowang cakap sebab nia tak berani nak pandang muka dowang)

lepas dah siap ubah adik dye semua nia pun panggil la..

Nia: a****(panggil nama)
abg: psstt...dye da panggil ko da uh...cepat la
adik: ok ok....(sambil pandang aku)

aduss cuak gak nia time tu nak tak nak kena juga explain satu persatu dekat si A ni.
Boleh pula time nia nak ambil ubat masuk an dalam plastik,dye tersentuh tangan nia.
Kakak dekat sebalah nia ley pulak senyum-senyum.
Malu tak payah cakap la beb.

Habis je kerja nia turun k.L jap.
Nia teringin nak makan waffle tapi tak ada...mengidam sangat ni. Da hampir sasau dibuat nyer haha...Mybe esok kowt ner tahu ada rezeki an. Balik naik motor dengan abah.
Hampir-hampir nak eksiden,abah bawa laju sangat erm. Risau la dengan usia abah yang macam ni bawa motor macam uh.

Then lepas maghrib uh...nia dapat tazkirah percuma dari abah. Adess~~

ABAH: Wa sekarang ni dah tak ada masa dah dengan abah. Abah nak sembang dengan wa pun da tak dapat da. Wa busy dengan kerja....weekend pun sama. Wa jangan la keluar malam da,duduk rumah rehat.

NIA: mana ada la abah,,ok2 abah nak sembang pew wa dengar..~~hehe
(menjawab je keje aku an)

ABAH: bukan apa,kita hidup ni ada garis panduan. Dalam al-quran ada 30 juzuk,dalam tu ada macam-macam cerita. Da keluar malam-malam time tu siapa je yang selalu kuar. Siang kita kerja,malam kita rehat la. Sebab tu allah jadikan malam dan siang. Kata syaitan tu musuh kita...tapi kita ikut cara dye. Dalam hidup ni kita ada garis panduan sebagai manusia,jin and syaitan. Masing-masing ada  garis panduan. Allah jadikan kita hamba-NyA dan allah tahu kekurangan kita. Tak baik buat mak abah susah hati dan "MURKA"

NIA: MURKA?MURKA?sambil tergelak-gelak dengan statement ayah nia

ABAH:  ye lah MURKA...sekali sekala nak jadi RAJA.
wa an PUTERI

Nia: hahaha (gelak dengan nada perasan) wa PUTERI?HAHA

ABAH: (gelak melayan kerenah anak bongsunya)

Lepas beberapa second,nia keluar jap. Adess baru  lepas kena tazkirah dah buat balik. Agaknya kena baca talqin dekat telinga baru insaf kot. Bukan pe kawan nia nak share problem. So nia perlu dengar segala keluhan member nia yang terpendam uh.

Siapa member nia tu tak perlu tahu la. Nia tak suka pakai nama sebenar. 

Kawan nia ni baru kenal dengan seorang budak lelaki. Nia rasa dorang kenal dah genap sebulan.
Itu terlalu awal untuk fall in love. Dalam masa sebulan macam-macam boleh jadi. Sebab tu orang cakap dalam masa sesaat kita boleh jatuh cinta dekat seseorang. But adakah sesaat itu yang dikatakan cinta sejati atau sekadar mainan cinta?

Nia tak berani kata apa sekadar meluahkan pendapat. Sebab nia pun harap sangat apa yang berlaku dalam life nia takkan berulang lagi. Ok sambung balik cerita kawan nia tadi. Dowang memang nampak terlalu mesra even belum declair. Orang cakap persis macam "teman tapi mesra".
Dan hari berlalu demi hari...putik-putik cinta mula mekar dihati mereka. But kawan nia still keliru dengan apa yang dye rasa. Rasa sayang mula terbit, tapi keegoan mngetepikan apa yang dye rasa.

Risiko yang ditanggung oleh kawan nia mereka satu tempat kerja. Malam kemarin member nia tanya nia sama ada perlu atau tidak dye menerima lelaki itu?
nia pun buntu sebab nia masih was-was dengan tindakan lelaki itu. Sebab bagi nia terlalu awal masa yang diambil untuk terima seseorang. Belum tentu cinta yang bertahun-tahun itu akan kekal dan orang yang kita sayang kita akan dapat hidup bersama dye. Am i ryte dear ? (^_^)

Then one day, member nia tergerak hati nak tengok phone that boy. Bayangkan perasaan member nia time tu bila buka dekat contact number ada tiga no phone yang that guy tulis
*my sygss
*my wife
*my honey

oh shit!!! so member nia yang ke berapa??yang ke-4?
Duhai lelaki kenapa dah ada girlfriend still nak mengaku single?
Lelaki "anda memang hebat" kerana mampu mencairkan wanita dengan "perwatakan" dan "bicara manis mu".
Mybe sebab tu la lelaki senang dapat permission untuk kahwin lagi an!!

Now member nia jadi keliru. Dye tak mahu melukai hati gf that boy. Yela kita perempuan mesti faham apa yang perempuan rasa bila orang yang dye sayang diambil orang an. Bohong la anda akan merelakanya berlaku. At least anda akan try untuk perbaiki setiap perhubungan tu.

Cinta itu buta?atau orang yang menilai cinta itu yang buta?
mencintai?dicintai?atau TER-cintai?
belajar dari pengalaman yang lepas membuatkan seseorang tu berfikir.
Kadang-kadang kita cukup mudah bermain dengan perasaan sendiri. 
Once we take to fall in love with someone,means kita berani untuk terima segala risiko.
Lelaki please alert dengan apa yang berlaku.
Lelaki sekali lagi anda memang hebat...."sejauh mana ego seorang wanita anda boleh runtuhkan ia dengan permainan emosi. Dan keegoan anda masih menebal dalam diri. Masih kukuh berdiri dilandasan hati."


*sekadar bicara di laman tinta halusinasiku nia*


Monday, May 23, 2011

hye follower (^_^)
*rndu nyer da banyak hari tak online and update blog
*(blog awak rindu saya tak?saya rindu awak)*~~ngee

Lama gila tak update blog rasa macam nak moroyan je...wah terlampau sangat uh. Hehe bukan nyer apa hanya blog la luahan hati and tempat bercerita. Hanya blog peneman yang setia (^_^)

ok firstly nak share hari jumaat bersamaan dengan 20 may 2011
nia dapat kawan baru~~ngee (XPERIA)
actually nia suka model lama tapi...
dah orang nak bagi dekat nia. So nia terima la even pada awal nyer hampir migrain.
Maklum la tak berapa pandai sangat guna phone jenis macam ni. Ahh apa-apa un kena belaja kalau tak sampai bila pun tak tahu an?

Second, nia nak minta maaf andai nia lambat reply mesej kawan-kawan.
Nia tak kisah on time je korang nak mesej nia reply. Cuma beza nyer cepat and lambat je la.
Tolong la faham situasi nia...nia bukan macam dulu sentiasa ada je masa. 
Now nia da mula sebuk dengan kerja....nia kerja lak dua tempat.
Dekat tempat nia bos sentiasa perhatikan setiap gerak geri nia. Takkan la nia nak pegang phone tok reply mesej korang je an. Please faham situasi nia k. Nia sayang semua sahabat nia. Tapi if anda pun sayang nia cuba memahami nia ok (^_^)


Wednesday, May 18, 2011

Kusangkakan panas sampai ke petang,rupanya~~~

Hari ni hati aku bagaikan tidak keruan. Lalu jari jemari lantas membicarakan kata hati. Seakan masa berhenti seketika disaat jiwa aku merintih. Gemuruh degupan tanpa henti...aku keliru apa yang berlaku sekarang ini. Perlukah aku meluahkan pada seseorang?oh tidak!! lebih baik aku belajar menyimpan apa yang tersirat dalam hati beku ku ini. Gugupan demi gugupan ku pertahankan..ujian demi ujian ku atasi. Dan aku tahu ianya tak seperti yang ku sangkakan  "kusangkakan panas sampai ke petang,rupanya gerimis yang yang mengundang".
Nak cakap tentang kesempurnaan,memang tiada manusia yang sempurna. Masing-masing ada kelebihan masing-masing. Kenapa setiap pertemuan berakhir dengan perpisahan?bahagia?tidak!! Aku percaya jika ada bahagia ianya hanya menyinggah sementara. Dan aku bagaikan insan yang dahaga dipadang pasir mengharapkan ada insan yang sudi menghulurkan bantuan. Harus bagaimana lagi hendak aku terangkan satu persatu agar ada insan yang mengerti. Tapi aku tahu ianya hanya sandaran..adakah kata-kata itu datang dari hati? adakah segala tindakan itu benar menepati fitrah insani?kekusutan yang melanda tak pernah terjawab. Aku menangis dalam hujan, agar tiada siapa yang melihat. Titisan demi titisan jatuh dipipi...aku bukan seorang pujangga yang mampu memberi seribu kata manis dan janji. Aku ingin melihat dikau bahagia,bahagia seperti insan lain. Aku cuba membuat engkau tersenyum tapi aku gagal. Kenapa cepat give up,kenapa tak percaya pada diri sendiri? dikau berkata tiada yang menyayangi dirimu. Tapi aku?siapa aku sebenar dihatimu?baru ku sedar kewujudan ku bagaikan tidak di endah. Rupanya kau tidak menyedari ada insan yang menyayangi dirimu. Aku kecewa kerna kau tidak cuba untuk selami hati ini. Hidup seperti mengikut arus sungai,yang kita sendiri tidak tahu mana arahnya. Mencuba sesuatu yang belum pasti,mustahil untuk kita kecapi. Kecundang dengan mimpi sendiri. Hrmmm (aku mengeluh lagi)...ku renung satu persatu...tapi seakan tiada perasaan dan aku bagaikan tidak boleh berfikir. Kemana perginya senyuman itu?ku cuba selami diri ini. 

suara hati : wake-up!! ko kena terima hakikat atas apa yang berlaku nia!!
aku     : tapi sampai bila harus aku lalui semua penderitaan ini?sampai bila?adakah aku tidak layak untuk             mendapat kebahagiaan seperti orang lain?


Bosan untuk aku perkatakan benda yang sama berulang kali. Sering dikecewakan dengan perasaan sendiri. Mengharapkan sesuatu yang mustahil.

Alasan wanita bila nak putuskan hubungan
  • maafkan saya, saya tak boleh nak teruskan lagi hubungan kita. Makin hari makin hambar je. Kita kerap bergaduh seperti tiada lagi persefahaman diantara kita. Lagipun saya tengok awak kurang berikan saya perhatian mungkin awak dah jumpa seseorang yang lagi better dari saya. 
Alasan lelaki bila nak putuskan hubungan

  • maafkan saya, saya rasa ini je cara yang terbaik untuk kita berdua (padahal bukan untuk kita berdua tp untuk dia seorang je). Saya tak nak kecewakan awak dan saya tak nak sakiti hati awak lagi. Saya bukan yang terbaik untuk awak. Saya tak layak untuk awak, Awak layak untuk dapat yang lebih baik dari saya.
ermm...pelik,pelik dan sangat pelik~~~

kenapa pada awal perkenalan tak pernah terfikir langsung semua ini?kenapa baru sekarang nak fikir "layak ke aku dengan dye?" kenapa?begitu senang menyebut sayang, begitu senang meluahkan kata-kata tanpa memikirkan kesan pada pendengarnya. Andai wanita beraksi sebagai lelaki,mempunyai ego yang tinggi. Kelak binasa bumi ini,kerna fitrah alam tidak seperti asalnya. Seakan bumi tidak lagi berada dipaksinya. Tak perlu untuk aku berbicara lagi,semuanya seakan terpatri. Tiada yang dapat mengubah sesuatu yang terjadi. Hanya bersandarkan pada pengalaman memberikan seribu pengertian.

  • maaf andai ada kata-kata nia buat anda terasa. Nia sekadar berbicara....andai anda yang kurang senang. Anda boleh dropkan comment anda. Dan nia cuba belajar dari kesilapan nia sendiri. Setakat nia je nia update. If ada cadangan pape just bagi tau nia k. TQ pada yang sudi membaca and tak bosan-bosan jadi follower blog nia (:



Tuesday, May 17, 2011

17 may 2011

 ok sekarang jam menunjukkan pukul 1.12 am.
Nia tak boleh nak tidur so nia ambil keputusan untuk update blog. 
Hah apa kaitan nyer pics diatas dengan apa yang nia nak cerita hari ini.
ok 17 may ramai yang tahu hari tu cuti bersempernaan dengan wesak day. 
So nia plan dengan mr.F nak keluar,yela lepas ni tak tahu lagi bila dapat jumpa.
Masing-masing ada life masing-masing.
Then we plan tengok movie dekat TGV KLCC.

On the way masa nak g klcc,nia naik cab. Malas la nak tunggu tren lambat sangat.
Nia takut nia lambat nanti mr.F nak kena tunggu.
Nia tak suka buat orang tunggu nia.
Tu pun nia lambat sangat.
Pak cik teksi ni pulak ada je topik nak ajak borak.
Siap bahan nia lagi.
Dye cakap pompuan sekarang demand lebih pas uh selalu salahkan lelaki.
Ish uncle ni....memandai je. Tak semua macam uh la. Then ley plak dye soal nia macam2.
Dye cakap dye boleh baca perangai seseorang dari pndangan mata. Adess benda yang paling nia tak suka bila ada orang cuba analisis chracter nia.
Dye ckp nia ni seorang yang manja and "noty".
Suka menggoda??
agak2 la uncle ni. 
Muka nia abis ganaz dye ley cakap macam uh.
Dye ley pulak cakap nia ni acuh tak acuh dalm bercinta.
ERR....its ok la uncle.
Mybe tu pandangan seseorang yang lebih tua dari kita. Nia terima je walaupun adakala kita rasa nak menyangkal.

Akhirnya sampai jugak, kesian mr.F tunggu lama.
Tenz sebab belanja nia tiket wayang and tren.
Nia tak pernah jumpa lelaki yang gentle macam anda!! haha :P
Rasa terharu je :)

FAST AND FURIOUS 5

Best sangat movie ni, tak de lah boring sangat. If ada yang belum tengok better g gegar panggung wayang.
Tak rugi lol bayar untuk tengok movie ni. Sometimes kte kena luangkan masa untuk diri kita.
Takkan nak stress dengan kerja je an.

Balik dari tengok movie,badan nia lemah semacam je.
Tiba-tiba rasa nak demam,pelik-pelik je.
Selalu tak de pulak macam ni an. 
Nak kata jalan dekat tempat panas tak de la pulak. 
Sampai je rumah terus tidur...ish2 :(

HEHE k la nia da ngantuk. Nyte semua 

Sunday, May 15, 2011

sedih ):


Comel an pics diatas...now kita bukan nak citer pasal pics diatas. Nia tak tahu kenapa malam ni nia emo sangat. Tiba-tiba nia terkenang dengan apa yang nia lalui. Rasa kecewa dan sakit hati sangat. Nia tahu nia banyak buat salah. Nia tahu nia tak perfect...nia tak boleh nak gembirakan hati semua orang. Nia tahu perasaan seorang ibu mesti risau bila anaknya asyik balik lewat je. Fikiran nia bercelaru sangat saat ini,nia perlukan seseorang untuk nia luahkan apa yang terpedam selama ini. Hanya blog curahan hati nia,mybe ramai yang menganggap orang yang cerita semua dalam blog,macam tak de life. Bagi nia tak semestinya macam tu. Nia rasa inilah cara terbaik untuk nia berkongsi cerita walaupun majoritinya member yang baca adalah dari alam maya je.

Ada benda yang nia rahsiakan dari semua orang. Kadang-kadang kita tak perlu nak bercerita terlalu detail. 
Hak masing-masing dalam menentukan life masing-masing. Yea nia seorang yang keras kepala and degil. Tak bermakna nia tak fikir langsung tentang diri nia. Tadi nia pergi masjid wilayah,nia solat dekat sana. Nia pun ada berfikir bila nia nak berubah sepenuhnya. Menutup aurat seperti yg dituntut dalam islam. Bila nia nak menjadi wanita solehah yang sejati. Bukan nia tak fikir semua tu,nia fikir. Sampai bila nia nak hidup dengan cara macam ni? Kenapa perubahan pada diri nia terlalu mendadak?nia pun tak ada jawapan untuk semua persoalan tu.

Nia harap sangat tahun 2011 lebih membawa erti dalam hidup nia. Berbanding dengan 2010 yang banyak memberi kelukaan dihati nia. Tak siapa yang tahu berapa peritnya yang nia lalui dalam hidup nia. Senyuman yang nia berikan hanya sementara sebab nia tahu air mata kelukaan akan mendahului senyuman itu. 

ya allah mampukah aku sebagai hamba-Mu 
sujud dan patuh pada arahan-Mu?
mampukah aku menjadi seperti Siti Khadijah?
Berikan aku sedikit kekuatan
agar aku dapat mengharungi segala dugaan 
yang kau berikan padaku

Malam ni aku rasa down sangat...rasa macam totally lost siapa diri aku sebenar.
Abah ada berpesan pada nia
"HIDUP SESUKA HATIMU,
SESUNGGUHNYA KAMU PASTI AKAN MATI.
CINTAILAH SESIAPA YANG KAMU SUKAI,
SESUNGGUHNYA KAMU PASTI AKAN BERPISAH DENGANNYA.
LAKUKANLAH APA SAJA YANG KAMU KEHENDAKI,
SESUNGGUNYA KAMU AKAN MEMPEROLEHI BALASANNYA.
INGATLAH DALAM SETIAP KESUKARAN ITU,
AKAN ADA KESENANGANNYA."

Nia tahu apa yang abah cuba sampaikan pada nia. 
erm k la nia out dulu.
Malam ni nia moody la. 
Maafkan nia wahai blogger tersayang.
sayang kamu selamanya (blogger) <3

Saturday, May 14, 2011

Berubah??

Alhamdulillah lepas jugak interview nia hari sabtu. Rasa lega tapi tak tahu la macam mana pulak situasi ditempat baru. Harap semua berjalan dengan lancar. Tempat baru,kawan baru,suasana baru and masalah baru haha. Pening low...haha bak cakap abah la. Mana kita pergi pun mesti ada jew masalah,dalam 1 tempat uh mesti ada seorang yang akan wat perangai. Tapi kena be strong...cara kita hadapi tu saja yang berbeza. Ok baru-baru ni nia ada mesej dengan iema. Kawan nia masa sekolah dulu,kawan nia since nia form 1 sampai la sekarang. Dye cakap nia dah berubah. Dye tanya nia "kechik,mana diri kau yang dulu?kau sekarang da pndai keluar malam and warna kuku. Dulu kau tak macam ni. Bila dye cakap macam tu nia mula fikir...betul ke nia dah banyak berubah??yela kadang2 perubahan diri kita,kita takkan perasan. Orang yang terdekat dengan kita je akan perasan perubahan kita. Its ok la nia terima pendapat dye sebagai seorang sahabat. Baru-baru ni pula pogie contct nia. Wah lama gila dye x contact,kteorg kenal since nia form 4. Kalau tak silap nia la. Agak terkejut jugak ingat an dye dah tukar no fon. Sebab nia prnh try miskol but cam no respon je. Dye cakap dye sekarang kerja dekat puchong. Wah jauh nyer...dye pun da jarang aktif fb. My 1st ex-cple but still frenz until now. Nia tengok dye pun da berubah. Da tak macam dlu....dlu dye acting macam playboy coz ramai sangat member perempuan. Tapi tak bermaksud dye tak boleh berubah. Manusia boleh berubah bila-bila masa je. Sebab tu lah orang cakap allah kalau nak bagi hidayah pada seseorang tu bila-bila masa sahaja. Im proud of him.....haha. Tapi dye pun pesan benda yang sama dekat nia "tak payah la nak lepak-lepak da,pogie pun lama tak lepak". Adess kena lagi nia....yelah zaman lepak-lepak ni sepatutnya dah berakhir dah untuk usia macam nia. Now time untuk fokus dengan kerja,bukan untuk enjoy. Omg, tolong la guide nia ni. Nia pun tak tahu kenapa nia boleh berubah. Makin hari makin menjadi-jadi. Takut kalau dibiarkan nanti menjadi-jadi. Adakah cara nia ni macam perempuan liar?Salah ke apa yang nia buat ni?Ok if cara nia tak betul and salah pada pandangan korang just tegur je. Kalau korang diam je seolah-olah korang macam beri nia galakkan. OK la takat ni je nia nak story..ada masa nanti nia update blog ok (:

Thursday, May 12, 2011

yaw follower jom update blog smbil berkinder bueno~~nyummy~~nyummy. Firstly, nia nak minta maaf dekat semua follower nia. Sebab nia jarang update blog. Rindu gila dekat sayang nia. I mean my blog low..hehe. Lately nia agak busy. Not bad la,orang cakap lebih baik busy dengan kerja daripada duduk diam je. Ok jom mulakan story. Nia dah tak sabar ni (^_^)


like father,like daughter
(10 may 2011)

Alhamdulillah,abah nia dah bagi nia greenlight untuk nia buat part time dekat area hartamas. On tuesday,baru-baru ni nia turun k.l dengan abah. Nia suggest dekat abah untuk ronda-ronda k.L.
Even abah penat but dye still cuba sedaya upaya memenuhi permintaan anak bongsunya. Thanks dad,tittle "DADDY COOL" memang sesuai untuk abah saya (:

Ok sambung cerita~~
nia dengan abah lepas penat ronda-ronda. We singgah beli ice-blended.
Abah nia ambil flavour "cappuccino" and nia "green apple" with topping "pearl" memang wajib ada!! Siap makan waffle dekat central market.

Lepas selesai makan,nia suggest dekat abah nia nak pergi ronda-ronda dekat KLCC.
Abah pun follow je. We pergi jalan ampang and kampung baru.
Memang terbaik la~~(sayang abah sangat2).
Lastly nia cakap dekat abah teringin nak makan ikan pari bakar.
So alang-alang dah ada dekat kampung baru. Abah pun singgah beli ikan pari bakar.
Abah beli dua ekor untuk anak bongsunya makan.
Nia ingat lepas beli we terus balik.
Tapi tidak, abah nia bawa nia pergi tasik titiwangsa.
Bila pergi sana teringat masa kecil-kecil dulu. Abah selalu ajak jogging sana.
Siap bawa bekal macam berkelah. Yang tak boleh tahan uh,abah nia sangkut nia dekat atas pokok. Bila nia dah nanges..baru abah nia turunkan nia.
adess abah...abah...nak kena ni!!hehe (^_^)
Acting kami anak beranak macam couple an?
itulah kasih seorang ayah yang tiada penghujungnya (^_^)

Nia bersyukur dapat abah yang sangat memahami nia. Bukan apa...dulu masa kita kecil-kecil. Tanpa segan silu kita memeluk erat tangan kedua orang tua kita. Dengan perasaan gembira dan bangga mempunyai keduanya. Tapi apabila seseorang itu meningkat dewasa. Seakan semuanya hilang. Kita lebih utamakan orang luar dari family sendiri. Nia bukan seorang anak yang baik. Nia still try the best..doakan nia yea wahai sahabat (^_^)



   12 may 2011 (WEDNESDAY)

Semalam pergi kerja pun macam tak ada mood.
Sebab tak cukup rehat. Pagi-pagi datang muka blur je~~haha
Then habis kerja pukul 2 petang. Ingatkan nak rehat,bila lagi nak dapat peluang macam ni an. Tiba-tiba si pejal ajak jumpa~~alamak aii... Aku pun call la nak make sure betul ke an. Pejal kata si munir ajak jumpa sekali. Dorang dah sampai area segambut. Adess dorang ni saja je. Dah la last minute lak tu. Puas dah aku bagi alasan dekat dorang. Lastly, pejal passing phone dekat munir. Habis la taiko besar nak cakap an..haha. Si munir boleh pulak cakap macam ni "kau member datang jauh-jauh nak jumpa,kau tak nak jumpa pulak an."
Ayat tak boleh blah!!haha
Aku dengar pun jadi serba salah~~hampeh tul dorang nieh d:

We lepak dekat changkat view...dekat kedai makan mapley je beb.
Memang best la even kejap je. Asyik gelak je...memang layan la kepala gila dorang. Selamat la dorang tak buli aku.
Kalau tak,sure aku nanges. Hahaa sensitif bhai~~agaga
k then we chow balik sebab aku nak gerak pergi tempat lain lak.

Si umair ajak aku teman dye beli KFC dekat area sri sinar.Aku pun teman la..sebab mak dye teringin nak makan. Lepas uh cadang nak g jumpa bos dekat hartamas. Then bos pulak tak ada. We gerak pergi masjid wilayah. Singgah solat kejap. Tiba- tiba rasa tenang je pergi sana. Maybe itulah yang dikatakan ketenangan. Bila la erk aku nak berubah jadi baik?i mean betul-betul solehah?
doakan nia yea sahabat(^_^)

Lastly,perut pun dah lapar...we pergi solaris.
Singgah kejap dekat Nasi Kandar Bestari. Haha aney2 dekat situ memang ok.
Siap aku dengan member aku buli lagi aney uh. Dowang senyum je.
haha ok la..da banyak sangat update nie.. 2 jew kot~~sekadar berkongsi cerita

Saturday, May 7, 2011

hypocrite and backstabber!!


hye follower nia..hari ni nia nak cerita pasal orang yang hipokrit and jenis tikam belakang. Bercerita berdasarkan pengalaman yang nia sendiri lalui. Nia tak kisah kalau orang marah nia atas dasar salah yang nia lakukan. Tapi bukan salah nia pun nia kena memang tak fair la. Abah nia sendiri tau nia ni jenis yang macam mana. If nia rasa benda tu betul bagi nia. Nia akan "fight for the right thing"....!! sabar seseorang pun ada had nyer juga. If diam-diam berisi jangan ingat nia tak tahu apa-apa  yang berlaku. If nia tak suka orang tu pun nia mampu tersenyum. Jangan ingat senyum nia tu tanda nia suka dengan sikap orang tuh. Nia cuma nak tengok sejauh mana lakonan hebat anda tuh. Umur dah 30-an....buat la cara umur da 30-an. Dah jadi bini orang buat la cara dah jadi bini orang. Awak uh bukan nyer kanak-kanak yang kita kena ajar apa yang betul and apa yang salah. Depan nia layan baik je...belakang dok kata macam-macam. Memang anda la pemenang anugerah "hypocrite and backstabber" yang pertama dihati nia. Harap muka je cantik tapi hati?ish...sabar je la an. Tak salah kalau menegur remaja macam saya. Tapi awak uh da cukup sempurna ke?awak tahu semua bab agama...hukum hakam. Habis semua anak orang awak nak jaga. Tapi anak awak sendiri dah betul ke?Beringat la sama yea..adik awak buat salah,awak tutup sebelah mata. Tapi salah saya yang sedikit awak hebohkan kalah paparazi n mamarazi dekat luar sana. Kubur masing-masing..pandai-pandai ler jaga amal masing-masing an. Sebab da tak tahan sangat la nia berkongsi dalam blog ni. Sebab nia mampu bersabar lagi. Diam-diam dari bara jadi unggun api. Jangan salahkan saya andai tingkah laku luar biasa dari keadaan yang selalunya...bukan ugutan tapi peringatan. Saya tak kacau anda,anda jangan kacau saya.

Thursday, May 5, 2011

penat!!(~_~)

Hari ni nia penat sangat..kerja..kerja dan kerja. Erm balik pun dalam pukul 12. Ikutkan ada seorang kakak tu nak hantar an dengan member dye. Tapi tak pe lah..rasa macam menyusahkan je. Nak-nak dorang dah kahwin. Mesti suami dorang tunggu dekat rumah. So nia pun decide nak balik seorang diri. Rasa macam tak sedap hati lah jalan memalam buta. Dahlah kawasan perumahan nia uh dalam kol 9.30 da sunyi ni apatah lagi dalam pukul 12 malam. Nia pun jalan la seorang diri...sambil baca ayat kursi. Hope tak de papelah...alhamdulillah nia sempat sampai rumah. Mak nia tunggu nia dekat tangga. Yelah mak mana yang tak risau kalau anak balik tengah malam buta an. Sampai je rumah nia basuh kaki. Ye lah balik malam-malam ni takut benda lain pulak yang ikut kita balik rumah. Then nia pergi dekat dapur...cadangnya nak makan nasi. Satu hari nia tak makan nasi....badan dah lemah sangat. Makan nasi sambil tengok "WWE INTERNATIONAL" dengan abah. Adess tak de keje tol...pas makan uh. Tak lama kemudian nia muntah balik apa yang nia makan. Mybe perut nia masuk angin sebab lambat makan. Sekarang ni keje punya pasal. Waktu makan pun da tak menentu. Diri pun kadang-kadang tak terurus...nampak letih je an. Haha penat-penat macam ni un sempat update blog. Demi blogger yang tersayang...huhu..ok la cukup la takat ni. Anda sumua sure penat an. K take cre...bye(^_^)

Wednesday, May 4, 2011

Aduhai maxis~~

Today nia nak cakap pasal line maxis...cer citer...cer...citer...hehehe. Nia bengang sangat dengan line maxis sekarang yang makin teruk. Tadi sampai nia gaduh dengan member nia disebabkan line maxis. Boleh bayangkan tak 1 nombor,2 orang yang pakai line yang sama. Nia mesej kawan nia yang balas. Tapi bila nia call orang lain yang jawab. Nama orang yang jawab tu Datuk ****!!  Dye siap warning nia jangan mesej no dye. Walhal nia text bukan dengan dye but member nia. Nia pun just say sorry je la. Nak cakap cam mana lagi an. Lepas letak je phone terus nia tepuk dahi..adess!! Bengang punya pasal nia hantar mesej dekat member nia "ko nie apehal...yea pun nak tipu aku tak payah la sampai macam ni"!! member nia pun pelik. Alir-alir dye amik keputusan direct call maxis centre. Aduss menyirap je nia dengan maxis centre. Makin lama servis makin teruk...!!erghh

Tuesday, May 3, 2011

Im juz a simple gurlz without anything special. I know that im not perfect like other. But i try to be myself...at least!!haha...nia tak la "hawt" macam that gurl kat luar sana yang sekali jalan,macam jalan uh dye punya. Ramai je mata memandang...yeah bak kat my cikgu "human nature" tenz mr.kumar~~ngee. Ok nia bukan nak kutuk pasal siapa-siapa. Tak best la ada blog tapi dok ngumpat pasal orang. Tak pasal orang yang baca blog nia pun dapat package cam nia tempah tiket awal pergi "neraka"haha.ada orang yang ajak nia keluar,sure nia akan fikir banyak kali.  Nia sangat-sangat simple orangnya dan seorang yang permalu teramatlah sangat. Bila

"Bukan ku tak sudi kasih...

haha tak pasal-pasal je..lagu iklim lak masuk an. Erm actually nia punya confident level uh down sangat. Ada setengah orang yang pas jumpa nia. Terus lost contact...mybe im not perfect kowt. Tak kisah lah if tak nak kawan tapi bak kata nia la "kau kenal cara baik,kau nak putus un cara baik la"
apa-apa kita buat pun kena ada adab. Nak masuk rumah orang pun kena bagi salam an?so pandai-pandai lah fikir.

PERFECT DATE!!

OK masuk pulak bab perfect date ni tapi takde lah sampai macam dalam pics ni...haha agak keterlaluan sampai nak perfect date macam ni. Erm ok.. bab ni lah yang paling nervous. Tapi tak tahulah pada orang yang da biasa date macam "kaki player" dowang semua da biasa dengan cara hidup macam ni. Tak macam nia..first date je kelam-kabut tak tentu pasal. Fikir nak dress up macam mana semua..yelah orang kata "first impression" bukan nyer selalu. Sehari before jumpa uh mesti tak boleh nak tidur malam uh. Tak tahulah apa rasa..excited ke?nervous ke?semua berjalan dengan lancar or tak. Haha payah an jadi gurlz ni. Semuanya jadi complicated...then bila tiba hari yang sepatutnya. Bila dah "face to face" daripada seorang yang bising tiba-tiba seperti lidah kelu untuk berkata-kata. Kaki sejuk sangat sampai rasa nak selimut je. Hahaha...bab mata tak payah cakap la. Sekali pandang boleh...kalau sejam nak pndang payah la. Lagi satu if da plan nak ajak keluar mesti da tau nak pergi mana. Jangan la pulak nia yang nak kena suggest an. ermm

STRANGER FOLLOWER!!

Nia tak kisah nak berkawan dengan siapa-siapa. Tak memilih pun sebab nia tahu rupa bukan segalanya. Nia ok je bila ada member-member yang nak share problem. Mybe nia bukan la seorang yang "mature" tapi at least nia boleh jadi "pendengar yang setia". Nia rasa senang bila ada yang sudi share cerita dengan nia. Dan mungkin apa yang diceritakan tu nia boleh jadikan pengajaran dan bekal pengalaman hidup nia. Abah nia ada pesan dekat nia "dalam hidup ni...pengalamanlah benda yang paling berharga..sebab dari situ kita pelajari semua benda". Ok nia nak cakap actually nia tak suka lelaki yang berduit..senang cerita orang kaya. Maaf nia tak de niat nak kutuk siapa-siapa. Tapi bagi nia "jangan ingat duit yang kita ada,kita boleh beli semua benda". Bagi nia sesetengah dari golongan ini tak mampu berdiri atas kaki sendiri. Hanya bergantung pada harta yang konon nyer "tujuh keturunan tak habis" tapi kena fikir juga. Kalau tak pandai menjaga dan mempelihara apa yang kita ada. Lama kelamaan akan habis juga. Bagi nia orang yang agak berduit ni terlalu perfect nak dibandingkan dengan nia. So biarlah yang sederhana...agar tak timbul masalah dikemudian hari. Sorry life anda dan saya berbeza..sebab saya tahu 1 perkara..u t0o stranger 4 me!!

ALONE!!

Bukan saya belagak...bukan saya sombong..bukan saya egois. Saya memang sukar untuk difahami. Saya tidak memaksa anda memahami saya. Terima kasih sebab belajar memahami saya. Tapi saya tahu saya seperti bola yang ada ditengah padang. Keseorangan....
ditemani mendung.....
dibasahi hujan....
seakan tidak berdaya...
mengharapkan cahaya....
seindah suria.....
mengharapkan pelangi...
mewarnai hari-hari...
tapi saya tahu...
sinar sang suria itu
hanya menjengah seketika....
memberikan lambaian...
lalu bertaut pergi...
dan aku menangis lagi...
sendirian dikamar sepi...
dibelengu perasaan sendiri...
di sudut hati nia zara...
terungkap segala yang terpendam....
bagai siulan pagi...
menerjah ke kotak hati...
dan irama itu berlalu pergi..


Sunday, May 1, 2011

something bad is going to happen!!


ohh...shit!! malam ni nia tak boleh nak tidur even ada bantal bucuk un..still tak boleh nak tidur. Tak sedap hati la...rasa macam "something bad is going to happen". Dah la abah tak balik-balik lagi. Abah pula ada dekat kulim,kedah. Esok baru dye balik. Dye g since awi jumaat yang lepas bersamaan dengan 29 april 11. Hope sangat dye selamat sampai rumah esok. Entah kenapa malam ni my heartbeat bergerak dengan laju. Apa yang akan berlaku pun tak tahu. Tiba-tiba je rasa macam ni..mungkin perasaan je kot. Dah tak boleh nak tidur,nia ambil keputusan untuk update blog. At least nia boleh juga share apa yang nia rasa sekarang ni dengan follower. Esok selamat la cuti boleh la nia rehat and berjaga smpai pagi. Aduhai...fikiran da kusut ni...asyik running je...tp tak tau fikir pasal apa. Ada siapa-siapa yang sudi bantu nia?huhu...ok la nia nak out jap. T ada masa nia akan update blog nia... :)

my lovely abah,my hero n my everything


hye blogger,,,today nia nak cerita tentang orang yang nia paling sayang dalam dunia ni. Pic diatas ni adalah abah nia..Abd.Rahman bin Ahmad. Hari ni besday abah nia yang ke-57. Alhamdulillah abah nia still bernafas dalam usia yang macam ni. Abah nia adalah seorang persara tentera. Abah nia kerja under Angkatan tentera darat. Nia sayang sangat abah nia. Nia tak boleh imagine kalau one day t abah nia tinggalkan nia. Nia rasa nia tak boleh hidup. Mesti nia terkapai-kapai dalam dunia ni. Abah nia ada pesan dekat nia "perpisahan ni ada banyak jenis..bezanya sama ada sementara atau selamanya". Nia tak tahu macam mana nak hadapi perpisahan ni. Hidup kena terima qada dan qadar. Tapi nia tak mampu nak hadapinya. Abah nia adalah orang yang paling rapat dengan nia. Dari nia kecil sampai besar..dye orang yang banyak sabar dengan nia.

Waktu nia kecil dulu...mana-mana pergi mesti dengan abah. Anak bapak la kata an..Abah g bengkel repair keta pun nia follow. Every weekend abah balik kampung pun nia follow..teman an dye. Abah cakap kalau ada nia ada at least kurang la mengantuk dye bawa keta. So balik kampung berdua dengan dye. So bila nia nak beli mainan or pape abah nia tak pernah bagi alasan. Dye terlalu manjakan nia..tapi tak bermakna manja an nia dye tak pernah pukul nia. Nia bese kena rotan...kena pukul dengan tali pinggang. Tapi nia tahu tu tok kebaikan nia.

Abah nia tak pernah give up dalam mendidik nia. Cuma sejak nia da besar ni...abah nia xde la rotan nia cam dulu. Dye banyak bagi nasihat..abah nia juga merupakan teman yang paling rapat dengan nia. Dye lah sumber kekuatan nia...memang betul dye banyak ikut kemahuan nia. Dye layan nia tak macam kakak2 nia kecik dulu. Abah nia memang seorang yang panas baran dulu. Maklumlah tentera..kakak2 nia pernah kena rejam dalam kolah. Tapi nia tak pernah kena macam uh..nia bersyukur sangat sebab abah banyak berubah and tak berkasar dengan nia. Walaupun macam-macam yang nia dah lakukan. Kasih seorang ayah memang tiada bandingnya....

"ya allah andai mampu ku gambarkan rasa sayangku pada seorang ayah yang sangat menyayangi ku...alangkah indahnya...
ya allah berikan la aku kekuatan ya allah
janganlah kau mengambil nyawa ayahku terlalu awal ya allah
kerna aku masih memerlukan kasih sayang seorang ayah...
aku tak mampu berdiri..tanpa ayahku disisi
ya allah andainya suatu hari nanti aku mempunyai seorang anak
mampukah aku menjadi setabah ayahku...
dalam mendidik dan menyayangi anakku...
seperti ayahku menyayangi ku.."

Takkan wa biarkan seorang un sakitkan abah.
Takkan wa biarkan seorang pun pelekehkan abah.
Takkan wa biarkan seorang pun lukai abah.
Takkan wa biarkan seorang pun menghina abah.

Abah selalu berpesan "jangan berdendam dengan orang dan sentiasa maafkan org"
tapi kalau sesuatu berlaku dekat abah....takkan wa lepaskan orang tu..sebab wa terlalu sayangkan abah dan wa takkan senang biarkan sesiapa pun wat abah macam tu. Susah senang abah orang lain tak pernah tahu. Pengorbanan abah selalu orang tak hargai. Sebagai seorang anak wa takkan biarkan itu terjadi!!
love u abah...muahh <3

Saturday, April 30, 2011

hang out bersama umair

ok hari ni memang hari yang paling mngembirakan nia. Even agak penat un,tapi tak kisah la. Hari ni nia kerja awal pagi dalam pukul 8 pagi sampai kol 2 ptg. Sepatutnya weekend ni rehat dekat rumah an. Tapi tak pe lah demi mencari sesuap nasi..hahaha (macam la dah ada laki an). OK lepas habis je kerja balik rumah solat and siap2 g interview. Cadangnya nak buat part time so pergi dengan umair naik  motor. Abes settle interview uh. Tu belum masuk lagi bulan puasa nak buat part time lagi dekat tempat lain. Sesangat la penat...so pas je nia interview. Nia dengan umair terus pergi jalan TAR( Tengku Abdul Rahman). Cadangnya nia nak beli baju raya tapi nia tak pandai nak pilih kain. So akhir sekali cancer cancel rancangan. Kteorg pun pergi la makan dekat semua house. Da si umair ni gaduh lapar!! ok kte org makan la. Tapi time uh si member umair pun ada skali. Adess!! umair time uh dye order lamb chop..nia plak chicken chiom eh silap chicken chop. Then tengah2 makan uh umair tak de selera plak. Banyak songeh tol (hehe jgn mre yea umair). Habis je makan terus gerak. Cadangnya nak g bukit bintang tapi cancel plak lagi. Nak g the curve time uh plak la nak hujan. Lastly kteorang g jalan2 dekat plaza damas..teman umair makan sebab dye cakap dye lapar td tak makan sebab dye kata lamb chop uh tak sedap. So kteorg pilih "one sation cafe" ~~nyummy2...kre ok la lepak kat situ an. Bukan pe at least ada gakla privacy. Lepas settle si umair ni makan,kteorg gerak g karoeke...mentang-mentang semua da gaji an hahaha. Lepas la gian melalak dalam tu..konon nak lepas an tension. Walhal muda agy,problem apa lah sangat an...hehe. Tak pernah-pernah balik lewat tertibe plak malam ni balik lewat. Selalu nyer parenz nia limit before maghrib kena sampai rumah tapi dah over limit la plak. Hehehe "bagi betis nak peha!!" Abis karoeke dalam pukul 11 malam. On the way nak balik uh...ada pulak polis. Perghh yang tak boleh blah uh...polis2 uh naik scrambler!! imagine la semua polis dekat malaysia ni naik scrambler~~pergghh...best giler. Nia and umair kena tahan dengan polis uh...bayangkan kami dikelilingi dengan scrambler. Hahaha kena kepung plak. Polis uh tak de lah saman ke apa sebab kita orang tak de wat salah. Cuma polis uh tnya kteorg g mana n dye cakap "lain kali kalau nak g karoeke calling2 la" haha cam siot je. Papehal hidup scrambler la (^_^). Jam da pukul 11 lebih da sempat agy lepak hartamas dengan solaris. Memang malam ni lah malam paling gila buat nia. Hujung tahun ni pulak nak g holiday"pulau perhentian". Ada siapa-siapa yang nak follow?sila angkat kening macam saya~~haha...ok la takat nie je nak story. Tak de yang menarik un,sekadar berkongsi kegembiraan.

Friday, April 29, 2011

Antara dendam lelaki,curang@cinta??

hye blogger..maaf lama tak update blog. Nia bukan la seorang penulis blog yang tegar yang selalu ada idea dalam penulisan blog. Bila ada masa yang terluang je nia akan isi masa nia dengan menulis blog. Rindu sangat ni n tak sabar nak story. Apa yang cerita ni adalah kisah benar n hope korang jadikan teladan. Mana tau situasi ni berlaku dkat kawan-kawan rapat korang ke an? ok before nia mulakan cerita nia..nama yang nia tulis ni bukan nama sebenar mereka. Ini adalah untuk kebaikan pihak yang berkenaan. Nia ada seorang kawan nama dia tasha. Tasha ni seorang kaki clubbing,smoke,materialistik and agak ramai kawan lelaki. Dye susah nak setia mungkin sebab pernah dikecewakan. Dye ni asal lelaki nak kenal, dye memang tak kisah. Even dye clash...hilang seorang berganti seorang. Esok tengok2 dye bwe bf baru dye jmpe kteorg. Bab tu nia tak kisah lah lagi setiap orang ada peristiwa hitam masing2 or senang citer X-FILES masing2. Tapi yang aku tak suka pasal dye nie sebab dye nie materialistik!! pantang tol la dengan perempuan macam ni. Bak kata perpatah la "disebabkan nila setitik,rosak susu sebelanga". Mana-mana lelaki yang dye kenal sure dye akan tanya lelaki tu ada motor ke keta. Ni aku nak tanya sikit dekat lelaki kat luar sana korang nak ke pompuan yang demand cmnieh? yang mampu and jenis tak peduli tu lain citer. Tapi kalau semua pompuan pandang pada harta lelaki.. habis la dekat malaysia ni kes "andartu" and "antertu" hehe. Abes da bab 1 nia citer pasal si tasha ni.


Ok..sampai la one day ni. Si Tasha ni kenal dengan seorang lelaki yang agak handsome jugak la. Tasha ingatkan lelaki ni betul-betul ikhlas nak dekat dye. Rupanya lelaki ni just nak balas dendam atas apa yang tasha ni dah buat dekat "kaum adam". Tapi tasha ni tak tahu langsung..semua rahsia ni disimpan rapi. Budak lelaki ni nama dye haiqal a.k.a qal. Nia tak kisa kalau budak lelaki ni benar-benar ingin kasi pengajaran pada si tasha uh. Tapi macam mana kalau dari perasaan dendam uh bertukar menjadi sayang dan cinta?gawat nieh!! bukan nyer nia jelez kalau dorang bersatu...tp.....

tp qal tu da ada gf!! dye sayang sangat gf dye tu...tapi masalah nyer gf dye tak tahu yang qal ni couple dengan si tasha. Selalu keluar dengan tasha..balik sampai lewat pagi. Cara qal tu dah nampak macam da mula nak ciyez...everytime bila tasha uh perlukan dye. Sure dye akan luangkan masa dye untuk si tasha uh. Boleh bayangkan x?kalau gf si qal ni dapat tahu macam mne?sure dye kecewa sangat2. Mula la salah faham timbul sebab qal pun tak de explain pape dekat gf dye.

Itu belum masuk lagi ciri2 menantu pilihan mak tasha. Syarat2 nak jadi menantu dye

*kena pandai mengaji
*kena pandai tulis tulisan jawi and baca jawi
*kerja goverment

adess banyak agy syarat2 dye yang tak terlarat nia nak bgtaw. Mak demand nak menantu yang baik...anak demand nak yang berduit...sampai bila pun tak kahwin la macam ni. Tapi dlm al-quran sendiri ada menyatakan "lelaki yang baik untuk perempuan yang baik,dan begitulah sebaliknya". Tetapi andai kata lelaki itu baik dan wanita itu sebaliknya. Mungkin itulah namanya jodoh,dan mungkin itu ujian drpd allah s.w.t. untuk kita.

kesimpulannya: kata da ada kekasih and sayang sangat2 dekat kekasih uh. Tp kenapa perlu ada rasa dendam pd org lain?adakah ini dikatakan curang?pndai2 la korang fikirkan yea. Jangan d'sebabkn nk balas dendam....orang yang anda syg menangis dan terluka.

(nama diatas bukanlah nama sebenar...sekadar kisah untuk kita jadikan teladan)

Saturday, April 23, 2011

emelda rose

sorry sayang sebab nia tak pandai sangat buat poem dalam bahasa inggeris...
still learning...not perfect at all
but 4 u my dearest frenz...im try harder
hope u like it...sorry again syg if ayat i mcm berterabur..
sbb i lme da tak buat poem :)


the most beauty rose that i ever saw
its you...
you got a pretty eyes like a sunshine
you make people still alive around you
when im looking at you..
the beat of my heart come around...
when u lost from my eyes...
im feel like im gonna die..
i dont know y...mybe its hurt to say
u its everything 4 me...
im try to not losing u...
but sometimes i careless
u are my pleassure in the world..
like a star in the sky....
nothink more important
than having u in my heart sygss <3

Beauty

“Beauty  is in the eye of the beholders” declared the poet. Beauty the philosopher added remains in the purity of the heart. Beauty the lover believed remains in the sacrifice that love begets for  Shakespeare declared “A stare of yours is a smile to me, a smile of yours is a weakness in me”.
For the strong willed,beauty comes in the arms in the form of victory,success and outstanding performance. The adventure seekers find beauty in nature challenges and tribulations .
For beauty has no equivalent comparison. The beauty of love is described as “the affairs of the  heart follow no convenient schedule”.